Składniki:
2 i 3/5 szklanki mąki pszennej przesianej przez sitko (450 g)
niecałe ¾ szklanki cukru (150 – 165 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego (16 g)
1 czubata łyżeczka sody (12 g)
3 łyżki kakao (30 g)
1 szklanka mleka w temp. pokojowej (250 ml=250 g)
¾ szklanki oleju (160 g)
3 jajka
50 g drobno pokrojonych daktyli
20g drobno pokrojonych migdałów
30g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
(potrzebujemy ok. 100g – 150g dowolnych bakalii lub czekolady bądź ich mieszanki)
Polewa czekoladowa:
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100g)
2 łyżki mleka (22g)
1 łyżeczka masła (10g)
kilka daktyli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Formę keksówkę (27 cmx 8 cm) wykładamy papierem do pieczenia. W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy widelcem do momentu, aż produkty się połączą i otrzymamy lśniące, gładkie ciasto. Czekoladową masę przelewamy do przygotowanej formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut do godziny (jeśli włożymy w babkę drewniany patyczek np. taki do szaszłyków i po wyjęciu pozostanie on suchy, oznacza to, że nasza babka jest już upieczona). Ciasto wyciągamy z foremki, zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy na kratce. Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy drobno posiekanymi daktylami
Polewa: w małym rondelku umieszczamy połamaną na drobne fragmenty czekoladę, dodajemy mleko i masło, całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści.