Babka z pomarańczy

Składniki:
1 pomarańcza
5 jajek
1 szklanka oleju (215 g)
1 i 1/3 szklanki cukru (300 g)
1 i ½ szklanki mąki pszennej (250 g)
1 łyżka proszku do pieczenia (12 g)

Polewa czekoladowa:
½ tabliczki czekolady (50 g)
2 łyżki mleka (30 g)
1 łyżeczka masła (5 g)

Wykonanie:
Dużą formę na babkę lub keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Pomarańczę myjemy, bardzo dokładnie w gorącej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki, które umieszczamy w mikserze kielichowym lub malakserze z nożem, dodajemy olej i jajka, miksujemy, aż składniki się połączą, dodajemy cukier, ponownie chwilkę miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko, wlewamy masę jajeczno-pomarańczową, całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką i przelewamy do formy na babkę. Pieczemy naszą babę, na najniższej półce piekarnika przez 40 minut (10 minut przed końcem pieczenia, przykryć można  babkę folią aluminiową, gdy za bardzo zaczyna się przypiekać). Upieczoną bakę wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy i bardzo delikatnie wyciągamy z foremki. Wystudzoną babkę ozdabiamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnuszku, rozpuszczamy, na bardzo małym ogniu, nieustanie mieszając.
Uwagi:
– jeśli nie posiadamy malaksera, możemy pomarańczę, olej i jajka zmiksować zwykłym blenderem, a po dodaniu cukru użyć normalnego miksera;
– w trakcie pieczenia babki, po całym domu unosi się niesamowity pomarańczowy aromat.

Print Friendly, PDF & Email