Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Składniki na 2-3 porcje:

1 bakłażan

1 większy pomidor (230 g)

1 kulka mozzarelli (125g)

12 listków świeżej bazylii

1 duży ząbek czosnku

5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (50 g)

sól

Wykonanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 1 cm, plastry dokładnie solimy z każdej strony i odstawiamy na pół godziny (w tym czasie bakłażan puści sok, z którym pozbędziemy się goryczki charakterystycznej dla tego owocu). Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry (ilość plastrów powinna być taka sama jak ilość plastrów bakłażana). Bazylię siekamy jak najdrobniej, podobnie postępujemy z czosnkiem, następnie mieszamy z sobą posiekaną bazylię oraz czosnek. Plastry bakłażana, które puściły sok, osuszamy na ręczniku papierowym (dokładnie dociskamy bakłażana do ręcznika papierowego, pozbawiając go jak największej ilości wody). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy plastry na niezbyt dużym ogniu, przez około 2 minuty z każdej strony. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Podsmażonego bakłażana umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem. Na bakłażana wykładamy kolejno plaster pomidora i plaster mozzarelli, na serze umieszczamy niewielką ilość czosnku z bazylią, całość posypujemy solą. Wieżyczki bakłażanowe wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Print Friendly, PDF & Email