Błyskawiczna zupa brokułowa

zupa brokułowa

Składniki:

1 litr wywaru mięsnego, warzywnego lub 1 litr wody plus ekologiczna kostka rosołowa (bez dodatku glutaminianu sodu, oleju palmowego)

¾ brokuła (około 300g, różyczki z około 1-2 cm z łodyżką)

4 średnie ziemniaki (około 400g)

1-2 ząbki czosnku

½ cebuli

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

50 ml śmietany 30%, około 3.5 łyżki (w wersji fit śmietanę pomijamy)

Dodatkowo na grzanki:

3 kromki pieczywa pszennego

3 łyżki oleju rzepakowego

zioła prowansalskie

(w wersji fit – możemy wykorzystać graham)

Wykonanie:

Masło i oliwę podgrzewamy w garnku, dodajemy ziemniaki pokrojone w średniej grubości kostkę oraz drobno pokrojoną cebulkę, całość smażymy około 10 minut, na niezbyt dużym ogniu, dość często mieszając, bo ziemniaki lubią się przypalić. Trzy minuty przed końcem smażenia dodajemy rozgnieciony nożem i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Po upływie 10 minut wlewamy gorący wywar, całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 7 minut. Kiedy zupa się gotuje, przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim chleb, który posypujemy ziołami do momentu, aż ładnie nam się zrumieni (w wersji fit pieczywo podgrzewamy na suchej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu). Trzy, cztery chochelki zupy przelewamy do drugiego garnka, dokładnie blendujemy i przelewamy z powrotem do naszej zupy (otrzymana masa ładnie zagęści naszą zupę bez konieczności dodawania mąki). Dolewamy śmietankę i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zupę przelewamy do miseczki, posypujemy grzankami. Dodatkowo, żeby ładniej wyglądała możemy delikatnie skropić śmietanką.

Print Friendly, PDF & Email