Błyskawiczne bułki z pestkami dyni

Składniki na 12 bułek:

35 g drożdży

1 łyżeczka cukru

troszkę więcej niż pół szklanki ciepłego mleka (150 g)

szklanka ciepłej wody (250 g)

1 łyżeczka soli

1 jajko

trochę więcej niż 4 szklanki mąki pszennej (700 g)

30-40 g pestek dyni

Dodatkowo:

jajko do posmarowania bułek

pestki dyni do posypania bułek

Wykonanie:

Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Pestki dyni kroimy nożem na drobne kawałki. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, jajko, pestki dyni, wodę, resztę ciepłego mleka oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono lepkie, ale sprężyste. Dłońmi zwilżonymi olejem, odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy okrągłe bułeczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki lekko spłaszczamy dłonią. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy bułki do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 190-200 stopni przez około 25-30 minut. Gorące bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Pestki dyni umieszczamy w naczyniu i miksujemy 5s/obroty 5, rozdrobnione pestki przekładamy do miseczki. Drożdże, cukier oraz całe mleko i wodę, wlewamy do naczynia i podgrzewamy (2min/37 stopni/obroty pozycja 2), odstawiamy na 10-15 minut, następnie dodajemy jajko, sól rozdrobnione pestki oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto (2min/zamknięte naczynie/kłos). Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email