Bułeczki cebulkowe

Składniki na 9 bułek:

190 ml ciepłej wody

4 łyżki ciepłego mleka (65 g)

1 łyżeczka cukru (5 g)

3 szklanki mąki pszennej (500 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

1,5 łyżki roztopionego masła (22 g)

1 duża cebula (150-200 g)

1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g)

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż lekko się zeszkli. Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, 2 łyżki mleka, podsmażoną cebulkę oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 45 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (dłonie zwilżamy olejem, ułatwi nam to formowanie bułek, bo ciasto jest dosyć klejące), którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pod koniec wyrastania bułek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte bułki nacinamy na krzyż, ostrym nożem, na głębokość 0,5 cm, pieczemy około 19 minut. Gorące bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Drożdże wkruszamy do naczynia, dodajemy cukier, wodę oraz mleko, podgrzewamy (2min/37 stopni/obroty pozycja 2), odstawiamy na 10 minut, następnie wsypujemy sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 2minuty/interwał, wlewamy rozpuszczone masło i kontynuujemy wyrabianie ciasta przez kolejne 2 minuty. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email