Bułeczki z jogurtem greckim

Składniki:

2 i niecała ½ szklanki mąki pszennej (415g)

11g świeżych drożdży

210 ml jogurtu greckiego naturalnego (210g)

4 łyżeczki masła (20g)

80 ml ciepłej wody (ok 5 łyżek)

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, miodem, jogurtem i rozpuszczonym masłem, do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól i rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera, aż otrzymamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę 10 minut. Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, które umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnią dłoni spłaszczamy każdą bułeczkę, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 25 minut. Studzimy na kratce od piekarnika.

 

Print Friendly, PDF & Email