Bułeczki maślane

Składniki na 8-9 bułek:

2 ¾ szklanki mąki pszennej (470g)

80g roztopionego masła ( około 6 łyżek)

2/3 szklanki ciepłego mleka

16g drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 duże jajko

Wykonanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. W osobnym naczyniu drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do mąki. Następnie wbijamy jajko (odkładamy łyżkę jajka na glazurę) i wlewamy lekko przestudzone masło. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie wyciągamy na blat, Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 (jeśli wolimy większe bułki) lub 9 części (jeśli wolimy mniejsze bułki), i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię każdej bułki lekko spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 10 minut przed końcem wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, lub mieszaniną jajka z mlekiem (do pozostawionej wcześniej łyżki jajka dodajemy łyżkę mleka i razem mieszamy). Pieczemy bułki 18-20 minut na drugiej półce od dołu w funkcji piekarnika grzanie góra- dół.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy około 20 sekund/zamknięte naczynie/obroty 2. Następnie dodajemy jajko, masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 1,5 minuty/zamknięte naczynie/kłos, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email