Bułeczki orkiszowe

Składniki:

525g maki orkiszowej (4 szklanki)

225 ml wody (niepełna szklanka)

45g oleju (4,5 łyżki)

23g drożdży

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i 2 łyżkami mąki, dodajemy 50 ml ciepłej wody. Jeszcze raz wszystko porządnie mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże trochę podrosną. Do miski wsypujemy resztę mąki przesianej przez sitko, sól, olej przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży. Stopniowo dolewając resztę ciepłej wody, wyrabiamy ciasto rękami. Kiedy ciasto będzie równomierne, gładkie i sprężyste, przykrywamy miskę folią lub ścierką. Po około 1 godzinie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wówczas wyrabiamy ciasto rękami przez krótka chwilę, w celu jego odpowietrzenia. Następnie odrywając po kawałku ciasta, formujemy 10-12 bułek, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając dłonią powierzchnię bułek. Ponownie odkładamy bułki w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż wyraźnie podrosną. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte bułki dość głęboko nacinamy ostrym nożem (należy zrobić krzyżyk taki jak na kajzerkach). Bułki pieczemy około 17-20 minut. Gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Drożdże mieszamy z cukrem i wodą (2min/37stopni/obr.2), odstawiamy na około 10 minut. Następnie do drożdży dodajemy olej, sól oraz mąkę i wyrabiamy ciasto (2 minuty/zamknięte naczynie/kłos). Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej masłem lub olejem, co ułatwi późniejsze wyjęcie ciasta z naczynia. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Print Friendly, PDF & Email