Bułki drożdżowe na słodko lub na słono

Składniki na 15 bułek:

15 g drożdży

1 szklanka ciepłej wody (250 g)

3,5 łyżki miękkiego masła (50 g)

1 jajko

3 i ¼ szklanki mąki pszennej (550 g)

szczypta soli

cukier:

w wersji na słodko: ¼ szklanki (55 g)

w wersji na słono: 2 łyżeczki (8 g)

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy wodę oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę przesianą przez sitko, cukier, jajko, masło oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż przestanie nam się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 15 części, z każdego fragmentu formujemy okrągłą bułkę. Bułki umieszczamy po 3 w rzędzie, w dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp 190 stopni. Wyrośnięte bułki pieczemy przez około 20 minut lub nieco krócej (bułki są upieczone, kiedy ich wierzch będzie dosyć mocno przyrumieniony).

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2,5min/37stopni/obr.2, pozostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy miękkie masło, jajko, sól oraz mąkę pszenną przesianą przez sitko i wyrabiamy ciasto: 2,5min//interwał.

Print Friendly, PDF & Email