Bułki grahamki

Składniki na 9 bułek:

40g drożdży

1 łyżeczka cukru (6 g)

Szklanka ciepłej wody (250 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (400 g)

3/5 szklanki mąki pszennej razowej (100 g)

Dodatkowo: 1 żółtko, mak do posypania bułek

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy łyżeczką z cukrem, aż staną się płynne, dodajemy ½ szklanki ciepłej wody, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy mąkę pszenną razową, sól, podrośnięty zaczyn, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułkę, którą umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki bardzo mocno spłaszczamy dłonią. Grahamki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po 15 minutach rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy makiem (ten etap możemy śmiało pominąć). Pieczemy grahamki 18-20 minut. Gorące studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wsypujemy pokruszone drożdże dodajemy cukier oraz wodę, miksujemy 2min/37stopni/obr2, odstawiamy do podrośnięcia na 10 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę pszenną przesianą przez sitko oraz mąkę pszenną razową, wyrabiamy ciasto 3minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email