Bułki hamburgerowe

Składniki na 8 bułek:

450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki)

220 ml mleka, lekko ciepłego

16 g drożdży świeżych

1 łyżka cukru (13g)

3/4 łyżeczki soli (5g)

1 jajko

30 g masła, roztopionego i przestudzonego

 

Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

sezam

Wykonanie:

Przygotować rozczyn. Drożdże wymieszać z cukrem oraz połową mleka, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą, dodać 1 łyżkę mąki i ponownie wymieszać, gotowy rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie wyrabiania dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, zostawić w dużej misce wysmarowanej olejem, przykryć morką szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrobić, można podsypać mąką, jeśli jest zbyt lepkie, podzielić na 8 części. Dłońmi zwilżonymi olejem, formujemy okrągłe bułki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, następnie powierzchnię każdej bułki spłaszczamy dłonią, bułki przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy mieszaniną żółtka i mleka (zarówno wierzch jak i boki) i obficie posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni, pieczemy bułki około 19 minut na drugiej półce od dołu w funkcji piekarnika grzanie góra dół. Gorące bułki studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy kolejno: wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, masło jajko oraz mąkę z solą, wyrabiamy ciasto 2 minuty/zamknięte naczynie/kłos, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Bułki nadają się do mrożenia!

Print Friendly, PDF & Email