Bułki na mleku zsiadłym i kozim

Składniki na 11-12 bułek:

trochę więcej niż 4 szklanki mąki pszennej (700 g)

łyżeczka soli (7 g)

1 i 1/3 szklanki zsiadłego mleka w temperaturze pokojowej (330 g)

½ szklanki ciepłego mleka koziego (125 g)

25 g drożdży świeżych

4,5 łyżki rozpuszczonego masła (65 g)

1,5 łyżeczki cukru (10 g)

 

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy do miseczki, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, na około 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, zsiadłe mleko, sól oraz masło, wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 11 lub 12 części, z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Wyrośnięte bułki nacinamy ostrym nożem lub nożem do pizzy (ja zrobiłam krzyżyk). Pieczemy bułki przez 20 minut, gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Print Friendly, PDF & Email