Bułki pszenne ze śmietaną

Składniki:

40 g drożdży

2 łyżeczki cukru

szklanka ciepłego mleka (250 g)

3,5 szklanki plus 1 łyżka mąki pszennej (620 g)

4 łyżki śmietany 18% o temp. pokojowej (ok. 88 g)

2 żółtka

2 łyżki oleju (20 g)

1,5 łyżeczki soli (ok. 15 g)

Wykonanie:

Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, żółtka, olej, śmietanę oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając resztę ciepłego mleka, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy, w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na około 14 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki dość mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pod koniec wyrastania bułek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte bułki nacinamy wzdłuż, ostrym nożem, na głębokość 0,5 cm, pieczemy około 13 minut. Gorące bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Drożdże, cukier oraz całe mleko wlewamy do naczynia i podgrzewamy (2min/37 stopni/obroty pozycja 2), odstawiamy na 10-15 minut, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, olej, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto (2min/zamknięte naczynie/kłos). Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email