Bułki pszenno-żytnie

Składniki:

3 i 1/5 szklanki mąki pszennej (550 g)

0,8 szklanki mąki żytniej (100 g)

30 g drożdży

½ łyżeczki cukru (5 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (40 g)

około 350 ciepłej wody

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, aż staną się płynne, dodajemy 3 łyżki ciepłej wody, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy mąkę żytnią, sól, podrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut do godziny (w tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułkę, którą umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki bardzo mocno spłaszczamy dłonią. Staramy się ułożyć bułki w mniej więcej równych odstępach, gdyż w trakcie wyrastania i pieczenia znacznie zwiększą swoje rozmiary. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po około 15 minutach rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. W wyrośniętych bułkach tępą stroną noża robimy przedziałek (dociskamy nóż dosyć mocno, praktycznie do dna bułki). Zmniejszamy temp do 190 stopni i pieczemy bułki przez 25 minut. Gorące studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wsypujemy pokruszone drożdże dodajemy cukier oraz wodę, miksujemy 2min/37stopni/obr2, odstawiamy do podrośnięcia na 10 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę pszenną przesianą przez sitko oraz mąkę żytnią, wyrabiamy ciasto 3minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email