Bułki ślimaczki z siemieniem lnianym

Składniki na 8 ślimaczków:

1 łyżka mleka (15 g)

2/3 szklanki ciepłej wody (165 g)

12g drożdży (ok. 1,5 łyżeczki)

1 łyżeczka cukru (5 g)

6 łyżeczek rozpuszczonego masła (29 g)

1 jajko

5 łyżek zmielonego siemienia lnianego (55 g)

1 łyżeczka soli (6 g)

2 szklanki mąki pszennej (350 g)

Wykonanie:

Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, do momentu uzyskania płynnej masy, dodajemy mleko oraz wodę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczynu dodajemy jajko, rozpuszczone masło, sól, mąkę pszenną przesianą przez sitko oraz zmielone siemię lniane, wyrabiamy ciasto rękoma około 5- 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być jednolite, elastyczne, ale wciąż lekko lepkie. Przekładamy ciasto do miski skropionej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 stopni. Z każdej części ciasta, na stolnicy formujemy rękoma wałeczek o długości około 25-30 cm, spłaszczamy dłonią i zwijamy w ślimaczek. Bułki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy dłonią, pieczemy około 20 minut. Gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz wlewamy wodę i mleko (mleko i woda nie muszą być ciepłe, bo i tak będziemy je podgrzewać), miksujemy 2min/37stopni/obr2. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3min/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

W wersji z termomixem, możemy sami zmielić siemię lniane (wsypujemy ziarna siemienia do naczynia i mielimy kilka sekund, stopniowo zwiększając obroty do pozycji 10 – zmielone siemię powinno mieć konsystencję mokrego piasku). Jeśli nie mamy czasu na formowanie ślimaczków, nadajmy naszym wypiekom kształt normalnych bułeczek.

Print Friendly, PDF & Email