Carbonara po polsku

Carbonara dobra na wszystko!

Składniki:

200-250g makaronu (spaghetti, świderki, penne, tagliatelle, świderki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

200-250g wędzonego boczku

3 żółtka

250ml śmietanki 30 procentowej

50g parmezanu lub żółtego sera (ok. 3 łyżki)

sól

pieprz

Wykonanie

Boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy makaron i przelewamy letnią wodą. Połowę śmietanki, żółtka, większość sera startego na tarce o drobnych oczkach (odrobinę sera zostawiamy do posypania gotowego dania), sól i pieprz mieszamy trzepaczką do otrzymania jednolitej masy. Boczek umieszczamy na suchej patelni, smażymy do momentu, aż ładnie nam się zrumieni, przekładamy do miseczki, zostawiając wytopiony tłuszczyk na patelni, na którym następnie podsmażamy cebulkę do momentu, aż będzie ona miała ładny słomkowy kolor, pod koniec smażenia cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze chwilkę smażymy. Cebulkę przekładamy do boczku. Na patelnię wlewamy masę jajeczną, dodajemy boczek z cebulką, mieszamy, podgrzewamy na średnim ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając, następnie dodajemy pozostałą śmietankę i podgrzewamy do momentu, aż sos nam zgęstnieje około 1 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email