Cebularze z curry

Składniki (6 sztuk):

ciasto:
250 g maki pszennej (ok 1,5 szklanki mąki)
1 małe jajko
125 ml ciepłego mleka
25 g drożdży
25 g masła (ok. 4 łyżeczki)
2 płaskie łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli

farsz:
300 g obranej cebuli
2,5-3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki curry
sól, pieprz
dodatkowo:
jajko lub białko do smarowania brzegów ciasta

Wykonanie:

Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Po tym czasie ciasto dzielimy nożem na 5-6 części. Z każdej części formujemy okrągłe placuszki (najlepiej ręcznie formować placki, naciągając ciasto, aż uzyskamy szerokość mniej więcej 10 cm, w środku placka powinno być wgłębienie, a boki ciasta powinny być nieco wyższe). Zagłębienia wypełniamy farszem, boki ciasta smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem lub roztrzepanym białkiem. Piec cebularze ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczone, gorące cebularze studzić na kratce od piekarnika.

Print Friendly, PDF & Email