Chałka

Składniki na 2 chałki:

5 szklanek mąki pszennej (850 g)

1/4 szklanki cukru (55 g)

210 ml ciepłego mleka (4/5 szklanki)

5 jajek o temp. pokojowej

2 żółtka

16g drożdży

3/4 łyżeczki soli (4 g)

Dodatkowo na glazurę:

0,5 jajka

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko, jajka, żółtka, cukier, sól i mleko z drożdżami. Składniki mieszamy np. za pomocą widelca, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy długie, równej długości wałki. Następnie trzy wałki umieszczamy obok siebie i pleciemy tak, jakbyśmy robili warkocz, końce zlepiamy i podwijamy pod spód chałki (z trzema kolejnymi wałkami postępujemy identycznie, w ten sposób otrzymamy dwie chałki). Przekładamy chałki na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 40-55 minut. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp.185 stopni, wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy nasze chałki na drugiej półce od dołu przez około 40 minut. Gorące chałki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Chałkę po około 20 minutach pieczenia dobrze jest przykryć folią aluminiową, wówczas nie będzie ona od góry za bardzo spieczona. Chałkę można zrobić też z kruszonką.

Print Friendly, PDF & Email