Chrupiące mini focaccie z oliwkami

Składniki na 6 sztuk:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

3/5 szklanki ciepłej wody (150 g)

łyżeczka świeżych drożdży (14 g)

¼ łyżeczki cukru (2 g)

1 łyżka oleju (10 g)

łyżeczka soli (6 g)

garść zielonych oliwek (30 g)

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy, używając łyżeczki z cukrem, dolewamy połowę wody oraz dodajemy 2 łyżki mąki, całość mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy rozczyn, pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 10 minut. W misce umieszczamy resztę mąki, wlewamy podrośnięty zaczyn, dodajemy olej, oliwki pokrojone w kostkę lub w plasterki, zaczynamy zagniatać ciasto dodając stopniowo resztę wody (powinniśmy wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Wyrobione ciasto umieszczamy w misce skropionej olejem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut do godziny. Kiedy ciasto ładnie nam już wyrośnie, ponownie je zagniatamy, ale tylko przez chwilę, następnie dzielimy je na 6 części, z każdego fragmentu formujemy okrągły placek o grubości około 0,5 cm (możemy formować placki w dłoniach, rozciągając ciasto lub rozwałkować każdą część ciasta wałkiem, na stolnicy, nadając jej kształt koła). Focaccie umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. W wyrośniętych focacciach, przed wsadzeniem ich do piekarnika robimy palcami bardzo dużo wgłębień. Pieczemy bułeczki przez około 17- 20 minut (kiedy zaczną lekko się brązowić wyciągamy je z piekarnika). Bułeczki studzimy na kratce. Serwujemy focaccie na talerzykach, polewając je oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (oliwa powinna zatrzymać się we wgłębieniach, które zrobiliśmy przed pieczeniem).

Termomix:

W naczyniu umieszczamy rozkruszone drożdże, cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki, miksujemy 2,5 min/37stopni/obroty1. Pozostawiamy na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto 2,5 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Print Friendly, PDF & Email