Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

5 dużych jajek

szczypta soli

¾ szklanki cukru (180 g)

3 łyżki oleju (30 g)

1 szklanka mąki pszennej (160 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jabłka

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na trzy plasterki). Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je ze szczyptą soli, na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie sztywnieć, porcjami dodajemy cukier, ucieramy dosyć długo, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy po jednym żółtku, następnie olej i na koniec mąkę przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia , wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Upieczone ciasto obficie oprószamy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email