Ciasto czekoladowe z bakaliami

Składniki:

1,5 kostki masła

2 szklanki cukru

3 łyżki kakao

6 łyżek wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

2 szklanki mąki

¾ szklanki orzechów włoskich

Wykonanie:

Tłuszcz, cukier, kakao i wodę gotować 3 minuty. Odlać z tego pół szklanki na polewę. Pozostałą część po ostudzeniu połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek, a na końcu posiekane grubo orzechy. Blaszkę o standardowych wymiarach (jeśli chcemy żeby ciasto było wyższe, pieczemy w mniejszej formie) wyłożyć papierem do pieczenia. Natychmiast po upieczeniu ciasto polać pozostałą polewą (można ją lekko podgrzać, gdyby za bardzo zastygła).

Print Friendly, PDF & Email