Ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą

Składniki:

¾ kostki masła (150 g)

trochę mniej niż ¾ szklanki cukru (150 g)

2 duże jajka

1 i 2/5 szklanki mąki (240 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

1 łyżeczka cynamonu (2 g)

1/6 szklanki soku pomarańczowego (45 g)

2 płaskie łyżki płynnego miodu – u mnie miód malinowy (ok. 40 g)

garść orzechów włoskich ( ok. 50 g)

2 średniej wielkości gruszki

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą, następnie wbijamy jajka i ucieramy do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Mąkę łączymy z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, ucierając wsypujemy porcjami do masy, wlewamy sok pomarańczowy oraz miód, miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Do utartej masy wsypujemy orzechy, całość mieszamy łyżką, dodajemy gruszki pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą. Gotową masę gruszkowo-orzechową przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut do godziny. Jeśli w trakcie pieczenia nasze ciasto zacznie zbytnio się przypiekać, przykryjmy je od góry folią aluminiową. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto możemy upiec w tortownicy lub blaszce o mniejszych wymiarach, będzie ono wówczas wyższe niż prezentowane u nas na zdjęciu.

 

Print Friendly, PDF & Email