Ciasto marchewkowe

Składniki :

Ciasto:

350 g marchewki po odsączeniu

4 jajka

1 szklanka cukru

16 g cukru waniliowego

3/4 szklanki oleju

1 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie

Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach (możemy zetrzeć marchewkę za pomocą elektrycznej szatkownicy). Odsączamy, ściskając marchewkę w dłoniach, z nadmiaru soku. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera i chwilkę ucieramy. Wsypujemy wszystkie suche składniki i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Do masy wsypujemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Wylewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasto 40-45 minut.

Print Friendly, PDF & Email