Ciasto wiewiórka

Składniki:
3 jabłka
4 jajka
1/2 – 3/4 szklanki cukru (120-165g)
2/3 szklanki oleju (142g)
1/2 – 1 szklanka bakalii (u Agaty mieszanka studencka)
2 szklanki mąki (340g)
1 łyżeczka sody (8g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki kakao (5g) (u Agaty wersja z kakao)

Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
3 łyżki mleka

Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 26cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 165 stopni. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę, kontynuując ucieranie dodajemy po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku, na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy chwilę do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką lub łyżką. Na koniec dodajemy jabłka i bakalie, całość dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 45 minut. Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową (polewa: wszystkie składniki polewy (czekoladę łamiemy na kostki) umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na niewielkim ogniu).

Print Friendly, PDF & Email