Ciasto z jabłkami

Składniki:

1 i 1/3 szklanka mąki pszennej (220 g)

½ szklanki cukru trzcinowego lub białego (120 g)

płaska łyżeczka sody (6 g)

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1,5 g)

1 łyżeczka cynamonu (2 g)

2 średniej wielkości jabłka (ok. 350 g, waga jabłek przed obraniem)

2 duże jajka

szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Małą foremkę keksową wyścielamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę przesianą przez sitko, sól oraz wszystkie przyprawy. W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z olejem. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Do mąki wlewamy jajka z olejem, dodajemy jabłka i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki, pieczemy ok. 50 minut do godziny.

Print Friendly, PDF & Email