Cukinia z kiełbaską

Składniki na 3 porcje:

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

320 g kiełbasy (ok. 3,5 sztuki)

1 malutka żółta cukinia (240 g)

1 malutka zielona cukinia (240 g)

1 cebula (120 g)

1 ząbek czosnku

100 g passaty pomidorowej (1 mała filiżanka)

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Kiełbaski kroimy na pół, a następnie na plasterki. Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na połówki, a następnie również na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbaskę i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 4 minuty, dodajemy cebulę, smażymy przez kolejne 2 minuty, dorzucamy cukinię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy przez 4-6 minut, a właściwie do momentu, aż zobaczymy, że cukinia straciła już swoją surowość (czas smażenia, będzie zależał od tego na jak grube plastry pokroiliśmy naszą cukinię), na koniec wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy już tylko 1 minutkę.

Print Friendly, PDF & Email