Czekoladowa babka z orzechami

Składniki:

niecała szklanka mąki pszennej (około 160 g)

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

1 jajko

160 ml mleka lub jogurtu o temp. pokojowej

2 łyżki gorącej wody

100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

2 płaskie łyżki kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

100 g posiekanych orzechów

110 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru (110 g)

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temp 175 stopni. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Powoli dodajemy po jednym żółtku i całe jajko. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy przestudzoną kawę, rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, mleko lub jogurt, kakao, orzechy, a na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość ucieramy, tylko do momentu połączenia się składników (możemy również wymieszać wszystkie składniki łyżką), przelewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną lub bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez około 38 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Print Friendly, PDF & Email