Czteroskładnikowe bułki śniadaniowe

Składniki:

20 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 i 1/5 szklanki ciepłej wody (310 ml lub 310 g)

3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g)

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę wody, 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz podrośnięte drożdże, trochę wody i naoliwioną ręką zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę. Ciasto, które otrzymamy, powinno być dosyć lepkie, naoliwionymi dłońmi formujemy z ciasta kulę, którą umieszczamy w misce skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótką chwilę, dzielimy na 8-9 kawałków. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię każdej bułki dosyć mocno spłaszczamy dłonią, tak aby otrzymać płaski placek. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. W wyrośniętych bułkach tępą stroną noża na środku robimy przedziałek, wciskając nóż prawie do spodu bułki. Pieczemy 25 minut. Gorące wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier i wodę mieszamy 2 min/37 stopni/ obroty pozycja 2. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko oraz sól, wyrabiamy ciasto 2 min/kłos. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email