Delikatna pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany

Składniki na 3 porcje:

3 małe piersi z kurczaka (350-400 g)

niepełna szklanka śmietany 18% (200 g)

1 płaska łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki słodkiej papryki

¼ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

1 ząbek czosnku

3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g)

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Ostrym nożem, pod kątem, kroimy kurczaka na paski o grubości około 1 cm. Przygotowujemy marynatę: w plastikowym pojemniczku z pokrywką umieszczamy śmietanę, dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka, mieszamy, zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięsa, 2-3 razy możemy potrząsnąć pudełkiem, wówczas będziemy mieć pewność, że mięso dobrze pokryje się marynatą. Olej podgrzewamy na patelni grillowej (lub zwykłej, jeśli nie mamy patelni grillowej). Kurczaka smażymy, na dosyć dużym ogniu, przez 3-4 minuty (w zależności od grubości kawałków), następnie przewracamy na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez 3-4 minuty (w trakcie smażenia możemy polać mięso z wierzchu, sosem który powstanie na patelni. Wyłączamy ogień i dajemy mięsku odpocząć 1-2 minuty. Serwujemy kurczaka, polewając go sosem powstałym podczas smażenia.

Print Friendly, PDF & Email