Dietetyczna sałatka z mozzarellą

Składniki na porcję dla 2 osób lub sporą porcje dla 1 osoby:

40 g dowolnej mieszanki sałat

150 g-200 g pomidorków koktajlowych

40-50 g czerwonej papryki

120 g małych kulek sera mozzarella

Składniki na sos:

3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek (ok. 30-40 g)

pół łyżeczki musztardy miodowej

¼ łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki ziół prowansalskich

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Dodatkowo:

bagietka

masło

zioła prowansalskie

Wykonanie

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w niewielkim słoiczku, zakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsając łączymy w jedną całość (jeśli planujemy zabrać sałatkę do pracy, możemy pominąć czosnek). Sałatę rozkładamy na talerzu, lub w pojemniczku, paprykę kroimy w paski i umieszczamy na sałacie, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, układamy na sałacie, całość posypujemy kulkami mozzarelli. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem (jeżeli zabieramy sałatkę do pracy najlepiej zapakować sos osobno, do małego szczelnego pojemniczka i polać sałatkę tuż przed zjedzeniem). Sałatka najlepiej smakuje z grzankami, przygotowanymi z bagietki posmarowanej masłem i posypanej ziołami prowansalskimi, jednak w wersji dietetycznej lepiej serwować ją z pieczywem pełnoziarnistym.

Print Friendly, PDF & Email