Dietetyczna sałatka typu greckiego

Składniki na 1 porcję:

garść sałaty lodowej (ok. 70 g)

6 pomidorków koktajlowych (ok. 75 g)

Kawałek papryki (30 g)

10 zielonych oliwek (ok. 20 g)

60g sera feta

0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

¼ płaskiej łyżeczki soli (1,5 g)

¼ łyżeczki soku z cytryny

½ łyżeczki musztardy miodowej

2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (25 g)

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy nożem na mniejsze części lub rozrywamy w dłoniach, rozkładamy na talerzu lub w pudełku typu lunchbox, jeśli planujemy zabrać sałatkę np. do pracy. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół, umieszczamy na sałacie. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, posypujemy nią sałatę. Fetę kroimy w niewielką kostkę, delikatnie umieszczamy na sałacie, oliwki kroimy na pół lub w cienkie paski i rozrzucamy na warzywach. Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową sałatkę polewamy sosem i od razu podajemy (jeśli zabieramy sałatkę do pracy, sos najlepiej zapakować osobno i polać nim sałatkę tuż przed podaniem). Sałatkę serwujemy z grzankami, przygotowanymi z pieczywa pełnoziarnistego lub bez pieczywa, w przypadku gdy jesteśmy na diecie lub spożywamy ją na późną kolację. Zamiast sałaty lodowej możemy użyć dowolnego miksu sałat. Zielone oliwki można zastąpić czarnymi oliwkami.

Print Friendly, PDF & Email