Dietetyczna sałatka z awokado na sałacie masłowej

Składniki na 2 porcje:

4 garście sałaty masłowej (ok. 80 g)

½ małej cebuli (ok. 30 g)

1-2 pomidory (200 – 300 g)

½ dojrzałego awokado

3 jajka ugotowane na twardo

10 szczypiorków

Składniki na dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek (30 g)

1 łyżeczka musztardy miodowej

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Sałatę umieszczamy na sitku i myjemy pod bieżącą zimną wodą, dokładnie potrząsamy sitem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Porwaną w dłoniach, na mniejsze fragmenty sałatę umieszczamy na dwóch talerzach, pomidory kroimy na połówki, a następnie na plasterki, cebulkę kroimy na jak najcieńsze talarki, awokado pozbawiamy skórki i również kroimy na plasterki, jajka kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Pomidory rozkładamy na sałacie, na pomidorach umieszczamy cebulkę, awokado oraz jajka, całość posypujemy bardzo drobno posiekanym szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiczku, który zakręcamy zakrętką i potrząsając słoikiem góra dół łączymy je ze sobą. Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Print Friendly, PDF & Email