Dietetyczna sałatka z brokułem, jajkiem i mozzarellą

Składniki na 2 porcje:

1 brokuł

10 pomidorków koktajlowych

4 jajka

1 opakowanie mozzarella mini

1-2 ząbki czosnku

4,5 łyżki oleju (45 g)

¼ łyżeczki soli

¼ płaskiej łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy miodowej

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. W garnku zagotowujemy wodę (wody powinno być tyle, aby brokuły były mniej więcej w połowie zanurzone w wodzie). Z brokułu odcinamy różyczki, umieszczamy je na sitku i myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do gotującej się wody, zagotowujemy, gotujemy przez około 4 minuty, do momentu, aż brokuły będą nadal lekko twardawe. Gorące brokuły umieszczamy na sitku i obficie przelewamy zimną wodą, otrzepujemy z nadmiaru wody. Olej umieszczamy w małym słoiczku, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, zamykamy słoiczek zakrętką i dokładnie mieszamy, potrząsając słoiczkiem w górę i w dół. Na talerz wykładamy różyczki brokułu, na brokule rozkładamy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, jajka kroimy na ćwiartki i delikatnie układamy na talerzu, całość posypujemy kulkami mozzarelli i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę serwujemy z grzankami.

Print Friendly, PDF & Email