Dietetyczna sałatka z tuńczykiem

Składniki na 2 porcje:

100 g ulubionej mieszanki sałat lub sałaty lodowej (mniej więcej cztery garście)

160 g pomidora malinowego (1 pomidor)

60 g czerwonej papryki (ok. ¼ papryki)

80 g kukurydzy z puszki (6 łyżek)

1 puszka tuńczyka, w kawałkach w sosie własnym (120 g po odsączeniu)

Składniki na sos:

4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (40-50 g) lub oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

½ łyżeczki ziół prowansalskich

¼ łyżeczki miodu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wykonanie

Wszystkie składniki na sos, umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsamy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Sałatę umieszczamy na dwóch talerzach lub w lunchboxach, posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem oraz papryką pokrojoną w paski, całość posypujemy kukurydzą. Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na sałatce. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Print Friendly, PDF & Email