Dietetyczny dorsz w paście czosnkowo-paprykowej

Składniki (4 porcje):

700 g filetów z dorsza (2 filety)

6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek (60 g)

1,5 łyżeczki słodkiej papryki

¾ łyżeczki ostrej papryki

1,5 łyżeczki granulowanego czosnku

1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki koperku świeżego (może być też mrożony lub suszony)

2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą, a następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy obie papryki, czosnek, sól oraz koperek i łyżeczką dokładnie rozcieramy z olejem. Powstałą pastą nacieramy filety z obu stron. Rybę umieszczamy skórą do dołu na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, polewamy z wierzchu sokiem z cytryny i pieczemy około 8-10 minut (czas pieczenia zależy od tego, czy nasze filety są grubsze czy chudsze). Upieczoną rybę wyciągamy z piekarnika, polewamy powstałym w trakcie pieczenia sosem i dajemy jej odpocząć na około 1-2 minuty.

Print Friendly, PDF & Email