Dietetyczny gulasz z selerem naciowym

Składniki:

1 czerwona papryka (200 g)

1 duża cebula (180 g)

500 g pieczarek

seler naciowy (400 g)

2 duże piersi z kurczaka (600 g)

1 puszka krojonych pomidorów

2 szklanki wrzątku (500 ml)

1 łyżeczka soli (7 g)

szczypta pieprzu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

Wykonanie

Pieczarki umieszczamy na sitku i myjemy pod bieżącą, zimną wodą, potrząsamy sitkiem, aby usunąć jak najwięcej wody, następnie kroimy je w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, cebulę kroimy na połowę, a następnie w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy pieczarki, paprykę oraz cebulę, mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez 5 do 8 minut. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub w paski. Seler naciowy także myjemy i kroimy na drobne części, dorzucamy do pieczarek, papryki i cebuli, kontynuujemy smażenie na dużym ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gorącą wodę oraz przyprawy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 1 godzinę. Gulasz, który otrzymamy będzie miał formę zupy, więc przelewamy go do miseczek i serwujemy, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Jeśli chcemy, aby nasz gulasz był bardziej gęsty, zdejmijmy pokrywkę i gotujmy nasz gulasz, na dużym ogniu przez kolejne 10 minut.

Print Friendly, PDF & Email