Domowa pizza na grubym spodzie

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (340 g)

0,6 szklanki ciepłej wody (165 ml lub 165 g)

33 g drożdży

1 łyżka oleju (15 g)

½ łyżeczki cukru (4 g)

½ łyżeczki soli

Składniki dodatkowe, dowolne, u Agaty dzisiaj:

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

8 dużych zielonych oliwek

spory kawałek sera (200 g)

6 plastrów szynki

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, przy pomocy łyżeczki, dodajemy ciepłą wodę, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut, następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale już niezbyt długo. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 22 cm x 33 cm,wyłożonej papierem do pieczeni. Najlepiej za pomocą wałka do pizzy rozprowadzamy ciasto równomiernie po całej powierzchni blaszki (jeśli nie mamy takiego wałka, możemy ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć do blaszki). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozrzucamy po cieście, na serze umieszczamy szynkę oraz oliwki pokrojone w talarki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy pizzę przez 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika i serwujemy na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.

W wersji z termomixem: w naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2,5min/37stopni/obr.2, pozostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy miękkie masło, jajko, sól oraz mąkę pszenną przesianą przez sitko i wyrabiamy ciasto: 2,5min//interwał.

Print Friendly, PDF & Email