Dorsz w cieście paprykowym

Składniki na 1 filet:

1 filet z dorsza (waga ok. 220 g)

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz do przyprawienia ryby

Ciasto paprykowe:

1 duże jajko

1 i ¾ łyżki mąki pszennej lub 1 czubata łyżka (18 g)

1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duża łyżka (16 g)

½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki (ok. 2 g)

szczypta soli do ciasta

6,5 łyżki oleju rzepakowego (100 ml lub 92 g) do smażenia ryby

Wykonanie:

Filet myjemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z dwóch stron oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony skrapiamy sokiem z cytryny, dzielimy nasz filet na mniejsze kawałki (u Agaty 5 kawałków). Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w głębokiej misce i za pomocą trzepaczki dokładnie z sobą łączymy, do momentu, aż otrzymamy gęste jednolite ciasto. Na patelni o wymiarach 24 cm rozgrzewamy olej rzepakowy (patelnia musi być mała, żeby ryba smażyła się w dosyć głębokim tłuszczu). Kawałki ryby obtaczamy w cieście i szybko przekładamy na rozgrzany olej, smażymy naszą rybkę (na średnim ogniu), w zależności od jej grubości 2-3 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Ciepłą rybkę serwujemy z ziemniaczkami lub ryżem i prezentowaną już na naszym blogu surówką Colesław.

Print Friendly, PDF & Email