Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Składniki na 32 rogaliki:

20 g drożdży

1/3 szklanki cukru (75g)

3,5 szklanki mąki pszennej (600 g)

1 i 1/5 szklanki ciepłego mleka (300 g = 300 ml)

5,5 łyżki rozpuszczonego masła (80 g)

szczypta soli

2 jajka

2 tabliczki mlecznej czekolady dobrej jakości (200 g)

cukier puder do oprószenia rogalików

Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy, pod przykryciem na 10-15 minut. W dużej misce umieszczamy podrośnięty zaczyn, wlewamy masło, wbijamy jajka, dodajemy resztę mąki oraz szczyptę soli, wyrabiamy ciasto (ciasto wyrabiamy dosyć długo, do momentu, aż przestanie się ono kleić do rąk, chociaż i tak będzie dosyć wilgotne, ponieważ jego konsystencja zmieni się dopiero po wyrastaniu). Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej oliwą i pozostawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy na kształt koła (grubość około 5 mm), koło dzielimy ostrym nożem na 8 trójkątów, u podstawy każdego trójkącika układamy kostkę lub dwie kostki czekolady i zwijamy rogaliki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy cała blaszka zapełni się rogalikami, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (mi wyszły dwie blaszki rogalików). Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.. 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut, aż lekko zbrązowieją. Gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika, po czym obficie oprószamy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email