Drożdżówki z serem

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (340g)

1 duże jajko lub 2 małe

30g roztopionego masła (ok 4 łyżeczek)

½ szklanki ciepłego mleka (125ml)

35g cukru (ok 8 łyżeczek)

cukier waniliowy (8g)

30g drożdży

Nadzienie:

250g zmielonego twarogu

1 żółtko

1/4 szklanki cukru (55g)

1 cukier waniliowy (8g)

2,5 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka (ok.60g)

Dodatkowo:

1 białko

½ łyżki wody

Wykonanie:

Ciasto:

Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut, następnie łyżeczką dokładnie rozcieramy, mieszamy z 1 szklanką mąki, solą i cukrami, wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy resztę mąki i dalej wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić i będzie ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielimy w misce na 8 części, z każdej części formujemy bułkę, bułki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po około 15 minutach za pomocą spodniej części małego słoiczka (np. takiego po koncentracie pomidorowym) wysmarowanej olejem, robimy w bułkach wgłębienie (naciskamy dość mocno, praktycznie do samego spodu bułki). Wgłębienia wypełniamy masą serową. Białko z wodą roztrzepujemy widelcem, przy pomocy pędzelka smarujemy boki bułek mieszanką białka z wodą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Pieczemy bułki (grzanie góra dół) na drugiej półce od dołu ok. 20 minut, aż uzyskają ładny brązowy kolor. Gorące wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika.

Nadzienie (szykujemy, gdy wyrasta nam ciasto):

Żółtko miksujemy z cukrami na jasną masę, dodajemy ser oraz śmietanę i miksujemy do połączenia się składników.

W wersji z termomixem:

Ciasto:

Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut, a następnie dokładnie rozcieramy, wlewamy rozpuszczone drożdże do termomixa, dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajko, cukier waniliowy oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto (zamknięte naczynie/ 2minuty/kłos). Dalej postępujemy z ciastem jak powyżej.

Nadzienie:

W naczyniu zakładamy motylek, dodajemy żółtko i cukry, ucieramy 2 minuty/ 60stopni/obroty 6. Ściągamy motylek, dodajemy ser i śmietanę, ucieramy 30 sekund/obroty 6, używając przy tym kopystki. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email