Fasolka z ryżem i kurczakiem

Składniki

2 pojedyncze piersi z kurczaka (400-500 g)

1 i 3/5 szklanki ryżu (300 g)

300 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej

2 pomidory

600 ml wody (2 i 2/5 szklanki gorącej wody)

2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)

2 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka

sól morska do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

½ łyżeczki papryki słodkiej

opcjonalnie kilka nitek szafranu

woda z solą do gotowania fasolki

gorąca woda do sparzenia pomidorów

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich błonek, kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Z fasolki odcinamy twarde końcówki z obydwu stron, umieszczamy na sitku i dokładnie myjemy, następnie kroimy ją na 2 lub 3 części w zależności od jej wielkości. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy fasolkę i gotujemy od momentu zagotowania przez około 15 minut. Skórkę pomidorów nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach, umieszczamy pomidory w garnku i zalewamy gorącą wodą, czekamy około 1 minutę, wyciągamy je z wody i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, smażymy na dużym ogniu do momentu, aż kurczak lekko się podsmaży, następnie dodajemy fasolkę i pomidory, doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i kilkoma nitkami szafranu, mieszamy i wsypujemy surowy ryż, całość zalewamy wrzącą wodą, ponownie mieszamy i zagotowujemy nasze danie. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.

Print Friendly, PDF & Email