Focaccia z serem feta

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (510 g)

pełna szklanka ciepłej wody (ok. 270 g)

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

½ łyżeczki soli

10 pomidorków koktajlowych

12-15 oliwek

pół opakowania sera feta (100 g)

sól

pieprz

rozmaryn świeży lub suszony

oliwa z oliwek do polania focacci

Wykonanie

Drożdże rozcieramy, przy użyciu łyżeczki z cukrem, dodajemy pół szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, pozostałą wodę oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma przez około 10 minut (jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy odrobinę więcej wody, natomiast w przypadku, gdy będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinkę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie wyszło zbyt twarde). Wyrobione ciasto, przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy rękoma i rozwałkowujemy, na stolnicy oprószonej mąką, na prostokąt o grubości mniejszej niż 1 cm (mniej więcej 34cm x 28cm, a jeśli preferujemy grubszą focaccię rozwałkujmy ciasto na mniejszy, grubszy prostokąt). Przekładamy ciasto na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki kroimy na pół i równomiernie rozkładamy na cieście skórka do dołu, lekko dociskając je do ciasta, oliwki kroimy na plasterki i rozrzucamy po cieście, fetę kruszymy w dłoniach i posypujemy nią ciasto, całość oprószamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, odstawiamy do podrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni. W wyrośniętej focacci robimy palcami małe wgłębienia, skrapiamy całość oliwą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, do momentu, aż focaccia ładnie się przyrumieni (czas pieczenia jest orientacyjny, w zależności od tego jak mocno rozwałkujemy ciasto na naszą focaccię, może się ona piec 20 minut (w przypadku cienkiego ciasta) lub nawet 30 minut (w przypadku grubo rozwałkowanego ciasta)). Focaccia najlepiej smakuje podana na ciepło i dość obficie skropiona oliwą z oliwek.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, podgrzewamy 2min./37 stopni/ obroty pozycja 2, odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy olej, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 2min./interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email