Francuski wianuszek z egzotyczną nutą

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)

250 g twarogu

1/3 szklanki cukru (80 g)

1 żółtko

1 łyżka mąki pszennej (10 g)

½ szklanki śmietany 18% (115 g)

3 łyżki wiórek kokosowych (20 g)

1 łyżka Malibu lub Pinacolady

1 dojrzały banan

1 łyżka mleka

1 łyżka wiórek kokosowych

Wykonanie:

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy (dajemy mu chwilkę, aby osiągnęło temperaturę pokojową). Piekarnik rozgrzewamy do temp 210 stopni. W czasie, gdy ciasto się ociepla, przygotowujemy nadzienie: ser wkruszamy do misy miksera, dodajemy żółtko oraz cukier i mąkę, miksujemy około 1-2 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera do maksimum. Następnie wsypujemy wiórki oraz wlewamy śmietanę i alkohol, kontynuujemy miksowanie przez kolejną minutę. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią nasze ciasto. Dzielimy (wizualnie, wzdłuż dłuższego boku) prostokąt ciasta na 3 równe części. Na środkową część wykładamy nasze nadzienie, rozprowadzamy je równomiernie, tak aby wszędzie miało ono jednakową grubość. Banana kroimy na połowę, połówki banana umieszczamy na środku nadzienia, tak aby banan biegł przez całą długość masy serowej. W zewnętrznych częściach ciasta, ostrym nożem lub nożem do pizzy robimy nacięcia w odstępach około 1,5 cm, przystępujemy do zaplatania warkocza. Naprzemiennie przekładamy pasma na drugą stronę, starając się jak najszczelniej przykryć nadzienie. Gotowy warkocz smarujemy łyżką mleka i posypujemy łyżką wiórek kokosowych. Pieczemy około 22 minuty, gorący wyciągamy z piekarnika.

Print Friendly, PDF & Email