Frytki z piekarnika

Składniki:

1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
główka czosnku (można pominąć)

1 łyżka cukru
sól, papryka słodka i ostra

Wykonanie

Ziemniaki obrać, pokroić na frytki o ulubionej wielkości. Przełożyć do miski z zimną wodą, dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny. Następnie odsączyć frytki na sicie, przelać zimną wodą i wysuszyć, kładąc frytki na ręczniku papierowym, z góry również przykryć frytki ręcznikiem papierowym, usuniemy wówczas nadmiar wilgoci. Ponownie przełożyć do miski, wlać olej i wymieszać, dodać sól, paprykę i/lub inne ulubione zioła (np. prowansalskie), wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć frytki w taki sposób, aby utworzyły jedną warstwę, jeśli używamy czosnek, wówczas pojedyncze ząbki czosnku (obrane lub nie) wtykamy między frytki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni i pieczemy frytki ok 15-20 minut. Po tym czasie mieszamy frytki tak, żeby podpieczone strony znalazły się na dole i pieczemy przez kolejne mniej więcej 15 minut (aż frytki osiągną pożądany przez nas poziom chrupkości). Jeśli wolimy bardziej miękkie frytki, możemy piec jeszcze tylko przez chwilę.

Print Friendly, PDF & Email