Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego

115 g pokruszonego sera feta

1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki

1/3 szklanki szczypiorku

świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania)

4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

1 cebula

1 bułka + mleko do namoczenia

sól i pieprz do smaku

2 – 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć (tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć i wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, pokruszoną fetę, natkę, szczypiorek (drobniutko posiekane), czosnek, cebulę, doprawić solą i pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Piec pulpety ok 35 minut. W trakcie pieczenia pulpety można ze dwa razy przewrócić na drugą stronę, wówczas ładniej się upieką.

Sos jogurtowy

Składniki:

szklanka jogurtu naturalnego jogurtu greckiego

1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku

świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg. uznania)

4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

sól i pierz do smaku

Składniki na sos mieszamy razem za pomocą łyżeczki i podajemy z pulpecikami.

Print Friendly, PDF & Email