Gulasz z dziczyzny

Składniki:

600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej)

2 cebule

2 marchewki

1 łyżka mąki

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka rozmarynu

¼ – ½ łyżeczki czarnego pieprzu

¼ – ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki utartych w moździerzu lub rozgniecionych nożem nasion kolendry

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki mięsa. Cebulę kroimy w paski, a marchewkę w talarki lub półksiężyce. W głębokiej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy kawałki mięsa i smażymy na dość dużym ogniu do momentu, aż pory w mięsie się pozamykają, pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę, około 1 minuty wszystko razem przesmażamy, następnie dodajemy marchewkę i cebulę i również smażymy około minuty, całość zalewamy wrzącą wodą (wody dolewamy tyle, aby zakryła ona wszystkie składniki). Kiedy gulasz się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,52 godziny do miękkości mięsa (w przypadku użycia szynki lub łopatki gotujemy gulasz krócej 1 godzinę i 15 minut). Gulasz od czasu do czasu mieszamy, pod koniec gotowania trzeba częściej mieszać, ponieważ po odparowaniu większości wody może się bardzo łatwo przypalić. Podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi i korniszonami.

Print Friendly, PDF & Email