Jabłka z cynamonem

Składniki:

200 g ryżu

0,6 l mleka 2%

2 małe szczypty soli

4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych

1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)

2 łyżeczki cukru

sok z 1/2 cytryny

1 płaska łyżeczka cynamonu

Sos

150 ml kwaśnej śmietany 18%

1 opakowanie cukru wanilinowego

30 g cukru pudru

Do dekoracji

niewielka ilość cynamonu

niewielka ilość ubitej śmietany 30% UHT

Wykonanie

Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, wsypujemy ryż. Gotujemy ok 20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej 30 minut. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczynia, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.

Sos

Śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder łączymy widelcem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez mniej więcej 25-30 minut. Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email