Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego

Składniki na 8 rożków:

1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)

1,5 dużego jabłka (ok. 250 g jabłek po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

1 i ¾ łyżki cukru (ok. 23 g)

0,5 łyżki mąki pszennej (5 g)

Sok z ¼ cytryny

Skórka otarta z ¼ cytryny

½ jajka

½ łyżki wody (7,5 g)

3 łyżki cukru pudru (30 g)

¾ łyżeczki gorącej wody (ok. 3,5 g)

Wykonanie:

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką (ciasto powinno ogrzać się do temperatury pokojowej, co gwarantuje nam, że ciasto nie skurczy się podczas pieczenia). Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz cukier i mąkę, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni. Ciasto francuskie, przy pomocy ostrego noża lub noża do pizzy dzielimy na 8 kwadratów, na każdym rozkładamy nadzienie jabłkowe. Składamy kwadraty tak, aby otrzymać trójkąty (składamy ciastka na pół po przekątnej). Zlepiamy palcami boki otrzymanych trójkątów, a następnie dociskamy zlepione boki przy pomocy widelca. Ciastka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, starając się zachować jednakowe odstępy pomiędzy poszczególnymi ciastkami. Pieczemy około 15 minut. Cukier puder mieszamy z gorącą wodą, gorące ciastka francuskie polewamy przygotowanym lukrem.

Print Friendly, PDF & Email