Jabłkowe ślimaczki

jabłkowe ślimaczki
Jabłkowe ślimaczki

Składniki:

600g mąki pszennej (ok. 3,5 szklanki)

25g drożdży

80g cukru (ok. 4 łyżki)

200 ml mleka

2 jajka

60g masła (ok. 4 łyżki)

Szczypta soli

Dodatkowo na nadzienie:

900g jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych (mniej więcej 4 średniej wielkości jabłka)

2 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki bułki tartej

cukier puder do posypania gotowych bułeczek

Wykonanie

Drożdże rozcieramy z cukrem łyżeczką, dodajemy ciepłe mleko, wszystko porządnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do momentu, aż drożdże trochę podrosną, na około 10-15 minut. Do podrośniętych drożdży dodajemy jajka, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, dodatkowo mąkę możemy lekko podgrzać w mikrofalówce (ok. 10 sekund). Wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając rozpuszczone ciepłe masło, do momentu, aż stanie się sprężyste i zacznie ładnie odchodzić od rąk (gdyby ciasto za bardzo się kleiło, możemy dodać trochę maki). Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce skropionej olejem, przykrywamy miskę folią lub ścierką, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut do 1 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy rękami przez krótką chwilę, w celu jego odpowietrzenia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40×35cm, posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej i wykładamy równomiernie nadzienie jabłkowe, delikatnie dociskając je do ciasta (jabłka przed wyłożeniem na ciasto, pozbawiamy nadmiaru soku, ściskając je w rękach). Ciasto zwijamy ściśle w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę jabłkową dzielimy na 12 kawałków, w miarę jednakowej wielkości. Ślimaczki, które otrzymaliśmy, przekrojeniem do góry, umieszczamy w blaszce o standardowych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia, w miarę jednakowych odstępach (4 warstwy po 3 ślimaczki). Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Pieczemy bułki około 30 minut (10 minut przed końcem pieczenia okrywamy bułeczki folią aluminiową, żeby za bardzo nam się nie zrumieniły). Gotowe, lekko wystudzone bułki, posypujemy obficie cukrem pudrem.

W wersji z termomixem:

Drożdże mieszamy z cukrem oraz mlekiem (2min/37stopni/obr.2), odstawiamy na około 10 minut. Następnie do drożdży dodajemy roztopione masło, jajka, sól oraz mąkę przesianą przez sitko i wyrabiamy ciasto (2 minuty/zamknięte naczynie/kłos). Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej masłem lub olejem, co ułatwi późniejsze wyjęcie ciasta z naczynia. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Print Friendly, PDF & Email